Fildelnings-funderingar

Yo people !!
Har suttit och läst om Pirate Bay och fildelning hela dagen. Det är svårt för mig att
inte vara kluven i den frågan ..
Som Miljöpartiet nämnde nära rättegången 2009 att "Upphovsrättskyddat material skall kunna laddas ned från nätet men upphovsmännen ska få ersättning genom fonder eller avgifter".
Jo.. det är väl det som pågår? iTunes, Amazon, Spotify Premium.
Men fortfarande ser man på TV serier via (nu finns inte Ninja kvar men..) online, man laddar ned ständigt
från Internet gratis och de som får lida är de som skapat materialet. Eller?
Jag som artist är kluven. Vi går inte och köper skivor längre, i alla fall inte om det inte är någon artist vi supportar. Jag minns själv när man fick enstaka singlar i julklapp som man spelade på repeat i freestylen.
Nu skapas det portabla mediaspelare som är byggda för nedladdade filer.
Så nu när det finns gratis val, vem väljer då att betala?
Om jag skulle släppa ett album fattar jag ju att de flesta som gillar nån låt, laddar hem den, gratis.
Vad ska jag säga? Hellre att 7 av 10 faktiskt hör låten varav kanske bara 3 betalar.
Så som såväl Feminisktikt perspektiv och (självklart) Piratpartiet menar är fildelning en självklarhet i vårt moderniserade informationssamhälle.
Jag är kluven. Vad tycker ni?

Kommentarer
Postat av: Sanna

Sv : Haha, jadu.. det är väl bara att vänta tills du blir bättre då. Krya :)

2011-04-19 @ 17:07:14
URL: http://sannavarnamnet.blogg.se/
Postat av: lovisa

sv: men tack så jättemkt!:)

oj vad svårt. ja, på ett sätt är det ju fel men å andra sidan känns det som att det inte kommer gå att stoppa

2011-04-19 @ 17:17:00
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/
Postat av: Beatrice

Ja du det var en bra fråga. :D jag vet faktiskt inte :) haha

hur mår du dÅ?

2011-04-19 @ 17:18:19
URL: http://beahedvind.blogg.se/
Postat av: lovisa

sv: jo precis:/ klurigt problem!

2011-04-19 @ 17:23:57
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/
Postat av: Anna

Äsh det orkar jag inte diskutera mer!

2011-04-19 @ 17:24:23
URL: http://aannabelle.blogg.se/
Postat av: Anna

haha :)

2011-04-19 @ 17:32:00
URL: http://aannabelle.blogg.se/
Postat av: tetra

sv: jag är en sån som kanske laddar ner men om jag tycker om något köper jag skivan eller filmen ^^. bra att kunna kolla först om det är värt så man inte ångrar sitt köp xD

2011-04-19 @ 18:06:34
URL: http://tetra.blogg.se/
Postat av: Beatrice

det är bra med mig med :)

2011-04-19 @ 19:00:04
URL: http://beahedvind.blogg.se/
Postat av: Josefine

Köp nya Rayban: först till kvarn. Leopard/tortoisefärgade!! Sommarens snyggaste solglasögon till ett riktigt bra pris kolla här för mer info: http://bloppisjosse.blogg.se/2011/april/saljes-rayban-wayfarer-rb2140-tortoise.html

2011-04-19 @ 19:04:41
URL: http://bloppisjosse.blogg.se/
Postat av: Jennie

(vet nte om mitt förra inlägg kom iväg så jag skickar iväg ett nytt) jag tycker att man får komma på en bra lösning med alla sånna saker :) så som dem har gjort med spotify t.ex.. :)

2011-04-19 @ 19:05:17
URL: http://hallon8.blogg.se/
Postat av: Anonym

TÄVLA OM ETT BLOGGSVAR HOS MIG!

2011-04-19 @ 19:23:04
URL: http://theresethunell.blogg.se/
Postat av: jonas

Måste säga att du har en väldigt bra blogg :DNu har du även möjlighet att få gästblogga i min blogg, kika kärna in och anmäl dig här:http://jonastm.blogg.se/2011/april/vill-du-gastblogga.html

2011-04-20 @ 00:09:58
URL: http://jonastm.blogg.se/
Postat av: Louise

Jag laddar faktiskt mest ned, så jag antar att jag är för det. xD

2011-04-20 @ 08:26:07
URL: http://wizy.blogg.se/
Postat av: e S o h

sv: Eftersom du är artist så är det ju en annan grej, du vill ju få betalt eller vad man nu ska säga för de du gör! Så förstår att det är en svår fråga, jag köpte alltid skivor förr, gör fortf det med artister jag tycker om och vill stödja. så om du får ett gäng fans kanske inte de är så svårt att några fler köper? gillar dom de du vill gör och vill att du fortsätter så är det väl klart att man köper en skiva!

2011-04-20 @ 14:59:07
URL: http://esohlbeerg.blogg.se/
Postat av: Chaan

Ja det är verkligen lurigt. Jag började göra poplåtar redan på 90-talet (men har inte ens släppt demoinspelningarna därifrån än). När fildelningen kom funderade jag på om det kunde bli en social rörelse. Det blev det inte. Det är loners som laddar hårddiskarna fulla med låtar de inte betalt. Detta är alltså datanördar, inte folk som går på konserter (och därigenom betalar). Ett mellanting finns visserligen, allmänt mediaintresserade unga vuxna som både fildelar och går på de trendigaste konserterna (dvs inga jag har nytta av heller).Istället blev det Youtube (till min förvåning) som fungerar som en social rörelse för musik där fans kan kommentera enskilda låtar. Och man kan enkelt göra egna spellistor (jämförbart med webbradio men ibland med alltför dålig ljudkvalitet). Youtube handlar därför om bestående värden. Myspace hade tidigare också en funktion för att kommentera låtar men tydligen blev det ingen hit. Myspace handlar ju om trender, det som är känt. De hade gömt kommentarsfunktionen bakom liksom och fansen på Mysp. vill ju synas, därför finns bara profilkommentarerna kvar vad jag vet.Fildelningen har ju vunnit över skivbolagen. Det amerikanska systemet för upphovsrätt är från ett "DGAF"-system där man kan sälja upphovsrätten hur som helst och därför är det inte heller någon som tar det på allvar - en skillnad mot Sverige är ju att fildelare nog skäms en del här men i USA ser man nog det bara som rätt. Så man har fått ett "DGAF"-resultat. Ingen bryr sig. Och på Youtube har man försökt behålla en del av glida-ovanpå-systemet genom att införa VEVO och partnerskap.Det Miljöpartiet nämnde som du skrev om är något jag föreslog redan 2003 (när jag såg vartåt det barkade). Bredbandsavgift till exempel. Min tanke med det var alltså att bredbandsbolagen skulle betala eftersom det var de som gjorde vinst på fildelningen. Som det ser ut idag har ju internet slagit igenom fullt ut i Sverige och halva befolkningen (?) använder nätet dagligen. Det är inte längre fildelningen som driver utbyggnaden av bredband.Detta med bredbandsavgift hade ju löst hela frågan, i Sverige åtminstone. USA hade nog inte gått med på något sådant. STIM jobbade på ett sånt koncept så sent som för ett år sen.

2011-04-22 @ 12:29:19
URL: http://chaan.se

Lämna en tanke:

Vad heter du?:
Här ofta?

Din email (bara för mig):

Webadress så jag kan hälsa på:

Skriv något så blir Mandy glad !!:

Trackback
RSS 2.0