Fildelnings-funderingar

Sv : Haha, jadu.. det är väl bara att vänta tills du blir bättre då. Krya :)
sv: men tack så jättemkt!:)
oj vad svårt. ja, på ett sätt är det ju fel men å andra sidan känns det som att det inte kommer gå att stoppa
Ja du det var en bra fråga. :D jag vet faktiskt inte :) haha
hur mår du dÅ?
sv: jo precis:/ klurigt problem!
Äsh det orkar jag inte diskutera mer!
haha :)
sv: jag är en sån som kanske laddar ner men om jag tycker om något köper jag skivan eller filmen ^^. bra att kunna kolla först om det är värt så man inte ångrar sitt köp xD
det är bra med mig med :)
Köp nya Rayban: först till kvarn. Leopard/tortoisefärgade!! Sommarens snyggaste solglasögon till ett riktigt bra pris kolla här för mer info: http://bloppisjosse.blogg.se/2011/april/saljes-rayban-wayfarer-rb2140-tortoise.html
(vet nte om mitt förra inlägg kom iväg så jag skickar iväg ett nytt) jag tycker att man får komma på en bra lösning med alla sånna saker :) så som dem har gjort med spotify t.ex.. :)
TÄVLA OM ETT BLOGGSVAR HOS MIG!
Måste säga att du har en väldigt bra blogg :D
Nu har du även möjlighet att få gästblogga i min blogg, kika kärna in och anmäl dig här:
http://jonastm.blogg.se/2011/april/vill-du-gastblogga.html
Jag laddar faktiskt mest ned, så jag antar att jag är för det. xD
sv: Eftersom du är artist så är det ju en annan grej, du vill ju få betalt eller vad man nu ska säga för de du gör! Så förstår att det är en svår fråga, jag köpte alltid skivor förr, gör fortf det med artister jag tycker om och vill stödja. så om du får ett gäng fans kanske inte de är så svårt att några fler köper? gillar dom de du vill gör och vill att du fortsätter så är det väl klart att man köper en skiva!
Ja det är verkligen lurigt. Jag började göra poplåtar redan på 90-talet (men har inte ens släppt demoinspelningarna därifrån än). När fildelningen kom funderade jag på om det kunde bli en social rörelse. Det blev det inte. Det är loners som laddar hårddiskarna fulla med låtar de inte betalt. Detta är alltså datanördar, inte folk som går på konserter (och därigenom betalar). Ett mellanting finns visserligen, allmänt mediaintresserade unga vuxna som både fildelar och går på de trendigaste konserterna (dvs inga jag har nytta av heller).
Istället blev det Youtube (till min förvåning) som fungerar som en social rörelse för musik där fans kan kommentera enskilda låtar. Och man kan enkelt göra egna spellistor (jämförbart med webbradio men ibland med alltför dålig ljudkvalitet). Youtube handlar därför om bestående värden. Myspace hade tidigare också en funktion för att kommentera låtar men tydligen blev det ingen hit. Myspace handlar ju om trender, det som är känt. De hade gömt kommentarsfunktionen bakom liksom och fansen på Mysp. vill ju synas, därför finns bara profilkommentarerna kvar vad jag vet.
Fildelningen har ju vunnit över skivbolagen. Det amerikanska systemet för upphovsrätt är från ett "DGAF"-system där man kan sälja upphovsrätten hur som helst och därför är det inte heller någon som tar det på allvar - en skillnad mot Sverige är ju att fildelare nog skäms en del här men i USA ser man nog det bara som rätt. Så man har fått ett "DGAF"-resultat. Ingen bryr sig. Och på Youtube har man försökt behålla en del av glida-ovanpå-systemet genom att införa VEVO och partnerskap.
Det Miljöpartiet nämnde som du skrev om är något jag föreslog redan 2003 (när jag såg vartåt det barkade). Bredbandsavgift till exempel. Min tanke med det var alltså att bredbandsbolagen skulle betala eftersom det var de som gjorde vinst på fildelningen. Som det ser ut idag har ju internet slagit igenom fullt ut i Sverige och halva befolkningen (?) använder nätet dagligen. Det är inte längre fildelningen som driver utbyggnaden av bredband.
Detta med bredbandsavgift hade ju löst hela frågan, i Sverige åtminstone. USA hade nog inte gått med på något sådant. STIM jobbade på ett sånt koncept så sent som för ett år sen.